15. Ιουλίου 2015

Αναβολή για την Τριόπετρα

Ο επενδυτής για το ξενοδοχειακό έργο στην παραλία Ακούμια, η Dolphin Capital, έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός μεγάλου έργου μεγάλης κλίμακας στον Άγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό σημαίνει ότι το έργο στα Ακούμια θα ξεκινήσει το νωρίτερο σε 2 έτη. Στον ιστότοπο της Dolphin Capital, μιας ελληνικής εταιρίας επενδύσεων, η οποία εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, αναφέρεται ότι το έργο «Τριόπετρα» θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για τη φύση του προγραμματισμένου έργου ή την κατάσταση του σχεδιασμού.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, υπάρχει ένας ακόμα λόγος ελπίδας για μια ανθρώπινη και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη στη βόρεια Κρήτη: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σταματώντας την πώληση στα νησιά Παξιμάδια στον Κόλπο της Μεσσαράς σε έναν Ρώσο επενδυτή, έχει δείξει (μπροστά από το Τυμπάκι και τα Μάταλα) ότι βασίζει τις αποφάσεις της για την ανάπτυξη της χώρας σε βιώσιμα κριτήρια. Θα τους στηρίξουμε σε αυτές τις καλές τους προσπάθειες και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που έχουν ήδη υπογράψει την ανοικτή επιστολή και το αίτημα.

 

+++ 15 Αυγούστου 2013 +++

Ο εκπρόσωπος τύπου της πρωτοβουλίας εναντίον του λιμανιού για εμπορευματοκιβώτια και του ξενοδοχειακού έργου, Παύλος Κακογιαννάκης, έχει τονίσει ότι σε περίπτωση αρνητικής δικαστικής απόφασης, η πρωτοβουλία θα συνεχίσει να αντιτίθεται νόμιμα στο έργο «Θα πάμε στις Βρυξέλλες, στην ΕΕ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εξελίξεις και οι εγκρίσεις μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα διαφθοράς και πάνω απ' όλα αυτό έχει να κάνει με προγραμματισμένη απάτη επιχορήγησης. Θέλουμε να αναφερθούμε και στα δύο θέματα ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου».

Η πρωτοβουλία εναντίον του ξενοδοχειακού έργου έχει λάβει απροσδόκητη βοήθεια. Ένας καθηγητής νομικής από τη Γερμανία έχει συμφωνήσει να προσφέρει τη βοήθειά του εάν το θέμα αντιμετωπιστεί από δικαστήριο σε διεθνές επίπεδο.

 

+++ 2 Ιουλίου 2013 +++

Βάσει της πρωτοβουλίας των σχεδιαστών του ξενοδοχείου, διεξήχθη ακρόαση στο δικαστήριο σχετικά με το εάν θα παραμείνει ανοικτός ο παραλιακός δρόμος στην παραλία Ακούμια ή αν θα πρέπει να κλείσει όπως απαιτείται από τους επενδυτές. Απλώς ως υπενθύμιση: Οι επενδυτές ήθελαν να κλείσει ο δρόμος, ο οποίος χρησιμοποιείτο για δεκαετίες. Με αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος θα γινόταν αδιέξοδο και έτσι η παραλία γύρω από το ξενοδοχείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Ένας από τους δικηγόρους των επενδυτών, ο Φίλιππος Νικολόπουλος, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιανάπολις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με γραφείο στην Αθήνα και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου περιβαλλοντικών θεμάτων της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριξε σε ένα δελτίο τύπου ότι το δικαστήριο είχε αποφασίσει το κλείσιμο του δρόμου και ότι ο δρόμος είναι τώρα παράνομος. Κατηγόρησε τις αρχές για διαστρέβλωση της απονομής της δικαιοσύνης και αποτυχία δράσης. Δεν αναφέρει ότι σχετικά με αυτό το θέμα έχουν εκδοθεί αντικρουόμενες αποφάσεις από το δικαστήριο και τις αρμόδιες αρχές, που έχουν στόχο τη διαφύλαξη της ύπαρξης του δρόμου και στις οποίες εκφράζεται ορισμένη αντίληψη για την ανησυχία των κατοίκων καθώς και για την «ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα».

Ο κύριος Νικολόπουλος δημοσίευσε επίσης ένα κείμενο στον ιστότοπο της UNESCO http://wpf.unesco-tlee.org/eng/offpap/top9/philnic.htm

Γράφει:
«...Ο αρμόδιος ηγέτης του συγκεκριμένου Έθνους-Κράτους πρέπει να αναλάβει μια πραγματική αποστολή εναντίον των τάσεων των οικονομικών ολιγαρχικών κύκλων και υπέρ της οικονομικής ευημερίας και της ποιοτικής κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής... Οι αξίες θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις κοινωνικές ανάγκες... Οι αρμόδιοι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι έχουν αυτονομία (τουλάχιστον σχετική), ως μηχανισμός διεύθυνσης ενός πολιτικού συστήματος, έναντι των πιέσεων των συμφερόντων των κυρίαρχων τάξεων και ομάδων. Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να αποδεχτούν τις κοινωνικές συγκρούσεις μεταξύ των τάξεων και των συγκεκριμένων ομάδων ως εγγενή χαρακτηριστικά του κοινωνικού συστήματος. Αυτές οι συγκρούσεις δεν αποτελούν απαραίτητα αρνητικές διαδικασίες που ταυτίζονται με μια υποτιθέμενη «κοινωνική παθολογία». Μπορούν να... αλλάξουν τις κοινωνικο-οικονομικές δομές και να τις κάνουν πιο δίκαιες».

Οι πρωτοβουλίες ενάντια στο λιμάνι για εμπορευματοκιβώτια και στο ξενοδοχείο κοντά στην Τριόπετρα αποτελούν μέρος αυτών των «δράσεων» και «διαδικασιών». Σας ευχαριστούμε, κύριε Νικολόπουλε, για τα έξυπνα και σοφά σας λόγια.

Το δικαστήριο έχει αναβάλει την απόφασή του για τον Σεπτέμβριο. Είναι πιθανό το θέμα να παραπεμφθεί στο ανώτατο δικαστήριο που βρίσκεται στην Αθήνα.

 

+++ 22 Ιανουαρίου 2013 +++

Η ομάδα δράσης που αντιτίθεται στην κατασκευή του λιμανιού για εμπορευματοκιβώτια κοντά στο Τυμπάκι έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της ότι τα σχέδια για την κατασκευή ενός λιμανιού, που είχαν σταματήσει το 2009, έχουν τώρα ξεκινήσει εκ νέου. Ο Έλληνας Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο Πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν ήδη προβεί σε συνομιλίες με εκπροσώπους των Κινέζων επενδυτών. Η ομάδα δράσης έχει ξεκινήσει εκ νέου τον αγώνα της εναντίον του έργου και είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτροπή αυτής της κατασκευής. http://ns.no-­‐container-­‐port-­‐in-­‐timbaki.net/facts de.php

 

+++ 23 Απριλίου 2012 +++

Αγαπητοί φίλοι της Κρήτης,

O χειμώνας έχει τελειώσει και η άνοιξη είναι πια εδώ, όπως και στην Κρήτη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας μερικές καλές ειδήσεις Τα νέα αυτά αφορούν τη σχεδιαζόμενη κατασκευή ξενοδοχείου στην Τριόπετρα:

Η πρωτοβουλία του Παύλου Κακογιαννάκη ήταν επιτυχής και κατάφερε να πείσει το δήμαρχο και το τοπικό συμβούλιο ότι η διατήρηση του δρόμου στην παραλία της Τριόπετρας είναι επωφελής για την κοινότητα. Το δημοτικό συμβούλιο επιβεβαίωσε την απόφαση της να εκστρατεύει υπέρ της διατήρησης του δρόμου και να συμμετάσχει οικονομικά στις απαραίτητες δαπάνες. Η απόφαση αυτή ενισχύει τον αγώνα κατά την εκτέλεση του κατασκευαστικού έργου.

Το δικαστήριο των Χανίων πραγματοποίησε ήδη την πρώτη ακρόασή, το Ιανουάριο.  Η αίτηση με όλες τις υπογραφές (οι οποίες, εκείνη την εποχή, ανήλθαν σε 3023 ψήφους)  υποβλήθηκε στο δικαστήριο.  Επίσης, τα επιχειρήματα της ομάδας εμπειρογνωμόνων, σχετικά με τα οικονομικά και περιβαλλοντικά κόστη και οφέλη του σχεδιαζόμενου έργου, τέθηκαν προς συζήτηση κατά της ανακοίνωσης της απόφασης αυτής. 

Το δικαστήριο ενέκρινε την πρόταση και έκρινε ότι η οδός πρέπει να διατηρηθεί έως ότου η αναφορά της ομάδας εμπειρογνωμόνων θα είναι έτοιμη προς κατάθεση.

Η ανακοίνωση αυτή είναι μια μικρή αλλά σημαντική νίκη στον αγώνα για το μέλλον της περιοχής! "Υποθέτουμε ότι έχουμε κερδίσει σημαντικό χρόνο, από ένα έως δύο έτη", δήλωσε ένας από τους εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας. Φυσικά, θα χρειαστεί χρόνος έως ότου ετοιμαστεί η αναφορά των εμπειρογνωμόνων.


Σχετικά με την κατάσταση του κατασκευαστικού έργου του ξενοδοχείου  Τριόπετρα:

Δεν μπορέσαμε να λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον επενδυτή έργου Dolphin-Capitals. Τα στοιχεία έργου όπως διατίθονται από την ιστοσελίδα παραμένουν ίδιες  και δεν έχουν ενημερωθεί. Οι κάτοικοι της Ακούμιας ουδέν γνωρίζουν  για την παρούσα κατάσταση ή τις τρέχουσες δραστηριότητες.

Τι αντίκτυπο έχουν τα νέα αυτά στους υποστηρικτές μιας φιλικής περιβαλλοντικής ανάπτυξης στη νότια ακτή της Κρήτης; Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμη. Στα πλαίσια των σχεδιασμένων έργων, θεωρούμε ωστόσο ότι είναι απόλυτα αναγκαία, όχι μόνο να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενες κοινότητες για την τρέχουσα κατάσταση των σχεδίων, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στο σχεδιασμό αυτό.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει λάβει μέτρα για το σχέδιο κατασκευής ξενοδοχείου στην Τριόπετρα / Ακούμια. Έχει ξεκινήσει ήδη ο διάλογος, επομένως, υπάρχουν πιθανότητες να επηρεαστούν και αποφάσεις.   Δυστυχώς, δεν υπάρχει διάλογος με τον επενδυτή. Ο διάλογος με ανώτερες διοικητικές αρχές πραγματοποιείται μόνο σποραδικά και εντός των ορίων, διαδικασία η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως γραφειοκρατική, κουραστική και δευτερεύουσα.

Εμείς θα συνεχίζουμε να λαμβάνουμε περαιτέρω πληροφορίες  από τις ανώτερες διοικητικές αρχές και τον επενδυτή, ειδικά σχετικά με κατασκευαστικό σχέδιο του ξενοδοχείου κοντά στην Τριόπετρα.  Ο βασικός σκοπός είναι η ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων η οποία στηρίζεται σε πραγματικά κατανοητά γεγονότα.

 

+ + + 21. Νοεμβρίου 2011 + + +

Ομάδα δράσης Ομάδα δράσης για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης με σκοπό την εκτίμηση των συνεπειών που προκύπτουν από την κατασκευή του ξενοδοχείου. 

Η ομάδα δράσης έχει δώσει εντολή σε δικηγόρο να αντιταχθεί η απόφαση δικαστηρίου για την καταστροφή του παραλιακού δρόμου.  Δυστυχώς η ένσταση της απόφασης δεν είναι νομικά δεσμευτική. Επιπλέον ο όμιλος προτίθεται να αναθέσει το θέμα σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και να τους αναθέσει την εξέταση των οικονομικών και περιβαλλοντικών συνεπειών που προκύπτουν από την υλοποίηση του κατασκευαστικού έργου. Η εν λόγω ομάδα ήταν υπεύθυνη για την επιτυχή αντίσταση για το θέμα των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι κοντά στο Τυμπάκι. «Θέλουμε στοιχεία και αποδείξεις ότι το σχεδιασμένο έργο κατασκευής του ξενοδοχείου θα έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα για την περιοχή αυτή όσον αφορά τις περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές». Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα δράσης είχε τονίσει για άλλη μια φορά ότι ο σκοπός της δεν είναι μια δράση «NIMBY» αλλά η δέσμευση για την "εύφορο ανάπτυξη της περιοχής μας και στην καλύτερη περίπτωση ένα γενικό σχέδιο για όλη την Νοτιοδυτική ακτή της Κρήτης." (NIMBY: όχι στην αυλή μου = βάση της αρχής του Αγίου Φλόριαν «παντού διαφορετικά, αλλά όχι για μας»).

+ + + 10 Νοεμβρίου 2011 + + +


Αβεβαιότητα για την καταστροφή του παραλιακού δρόμου την Χ
 

Η προβλεπόμενη ημερομηνία πέρασε χωρίς καμία δράση. Ένας από τους εκπρόσωπους της ομάδας δράσης δήλωσε: " Δεν γνωρίζουμε πότε θα δούμε τη μπουλντόζα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι κάποτε θα φτάσει ".  
Η ημερομηνία στην οποία έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η καταστροφή του παραλιακού δρόμου στην παραλία Τριόπετρα (ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο ) έχει περάσει χωρίς νεώτερα του συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις του κατασκευαστικού έργου. Το συμβούλιο δεν έκανε καμία δήλωση σχετικά με το θέμα. «Δεν μας λένε πότε θα έρθουν οι μπουλντόζες. Μας λένε μόνο ότι κάποτε θα φτάσουν». Οι αρμόδιες αρχές σκοπεύουν να πάρουν δράση όσο πιο «ήσυχα» γίνεται, έτσι ώστε να περάσουν όλα παρατήριτα. «Η ιδανικότερη στιγμή για να επέμβουν είναι μετά την αναχώρηση των τουριστών» δήλωσε ένας μέλος της ομάδας δράσης. "Πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση διότι μόνο έτσι μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα. Όταν έρθουν οι μπουλντόζες πολύς κόσμος θα είναι εκεί να τις περιμένει. Έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με εθνικά και διεθνές μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να είναι παρόν την ημέρα τις x " 

 

+++ 09.09.2011 +++   

Αποκλεισμός και καταστροφή του παραλιακού δρόμου σχεδιάζεται για τον Οκτώβρη

Την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας της Διοίκησης της Κρήτης Αθανάσιος
Καρούτζος και ο εκπρόσωπος της ομάδας πρωτοβουλίας πολιτών, Παύλος Κακογιαννάκης
συζήτησαν την εξέλιξη στην παραλία της Τριόπετρας. Ο κύριος Καρούτζος επιβεβαίωσε το
σχέδιο της διοίκησης να κατεδαφισθεί κι έτσι να αποκλειστεί ο παραλιακός δρόμος μέσα στον
Οκτώβρη. Παρέπεμψε στο γεγονός ότι υφίσταται ισχύουσα δικαστική απόφαση η οποία είναι
υποχρεωτική για την Διοίκηση. Επιβεβαίωσε ότι μονάχα μια ισχυρή κι αποφασιστική
αντίσταση του πληθυσμού θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.


Ο κύριος Κακογιαννάκης προμήνυσε σκληρή και αποφασιστική αντίσταση από την τοπική
κοινότητα.
Όποιος θέλει να συμμετάσχει στην διαδήλωση την ημέρα που θα έρθουνε οι μπουλντόζες
μπορεί να επικοινωνήσει με την πρωτοβουλία κάτω από αυτήν την διεύθυνση:


info@save-south-crete.eu